Choď na obsah Choď na menu
 


6 najlepších ťahových hier

Určite ste si tiež raz povedali, už iba jeden ťah alebo jedno kolo. Vo väčšine prípadov vás hra ešte viac pohltí a ukáže vám nové možnosti, ktoré ste doposiaľ nevyskúšali. Ak rozmýšľate, akej ďalšie hre by ste dali šancu a množstvo voľného času, možno vás niečo z výberu 6 najlepších ťahových hier zaujme.

S ťahovými hrami ste sa mohli stretnúť už v roku 1977, kedy svetlo sveta uzrela hra Empire známa aj pod názvom Classic Empire. Hra bola naprogramovaná dnes už v nepoužívanom programovacom jazyku FORTRAN pre počítače PDP-10 umiestnené v California Institute of Technology.

7 najlepších
ZDROJ | Wikipedia

Až koncom roku 1991 sa objavila dodnes známa značka Sid Meier’s Civilization. Vývoj prebiehal vo vydavateľstve MicroProse založenom v roku 1982 dvojicou Sid Meier a Bill Stealey.

7 najlepších
ZDROJ | Wikipedia

Náš výber však až do týchto rokov, nesiaha. Niektoré staršie tituly sú však stále hodné voľného času počas dlhých zimných večerov.

XCOM 2

Prvý diel XCOM: Enemy Unknown som objavil náhodou a podľa recenzií sa hra zdala byť naozaj hodnotná. Koncom roka 2012 som si titul obľúbil a nevedel sa dočkať ohláseného pokračovania.

6 najlepších
ZDROJ | YouTube

Začiatkom tohoto roka som dal šancu druhému dielu, ktorý má priemerné hodnotenie podľa Metacritic úctyhodných 88%. Hra ponúka prepracovanejšiu správu základne, lepšiu deštrukciu a omnoho viac vylepšení a ďalších taktických možností.

6 najlepších
ZDROJ | YouTube

Titul si však vyžaduje serióznu dávku času a strategických skúseností. Na náročnejšej obtiažnosti som bol nútený opakovať niektoré misie viac než 10-krát. Hra ma ale naučila dbať na každý detail a každú maličkosť.

Total War: Shogun 2

Prvé diely zo série Total War boli zasadené do čias, kedy v Európe mali moc králi a ich nespočetné vojská. Napríklad titul Medieval II: Total War zaujal na svoju dobu kvalitnou grafikou, výbornou atmosférou a prehľadným systémom.

6 najlepších
ZDROJ | Steam

Neskôr však v roku 2011 posunuli vývojári latku o niečo vyššie vďaka Total War: Shogun 2, ktorá patrí medzi najlepšie tituly značky, čo dokazuje 90% hodnoteniena Metacritic.

6 najlepších
ZDROJ | Steam

Predovšetkým bola vylepšená grafická stránka, umelá inteligencia ovládajúca nepriateľské vojská a boli pridané zaujímavé RPG prvky. Za zmienku stoja aj vylepšené pozemné a námorné bitky.

Sid Meier’s Civilization VI

Po tom, čo sa štúdio Firaxis Games zameralo v roku 2014 na vesmírny život v titule Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth, ktorý nezožal taký úspech ako piate pokračovanie, sa vývojári opäť vrátili do starých čias.

6 najlepších
ZDROJ | YouTube

Jedna z novších hier v zozname prešla výraznou grafickou zmenou. Niektorí fanúšikovia neboli nadšení, no riskantný ťah sa ukázal ako krok dopredu.

6 najlepších
ZDROJ | YouTube

Novinka sa môže pýšiť hlbokou hratelnosťou a obrovským množstvom obsahu na desiatky hodín už v základnej hre. Vylepšené boli aj niektoré elementárne mechanizmy a dôležité prvky hry.

Worms W.M.D

Značka Worms ani po rokoch existencie nevymrela a dokonca ani nezmenila vydavateľa. Štúdio Team 17 sa pokúsilo už pred viacerými rokmi zaujať hráčov 3D prostredím v titule Worms 3D a Mayhem. Nakoniec sa však opäť vrátilo do overeného dvojrozmerného sveta.

 
6 najlepších
ZDROJ | YouTube

V novom Worms W.M.D vývojári vylepšili vizuál, rozlíšili ponuku zbraní o zopár vtipných a stacionárnych modelov. Nechýba ani režim pre viacerých hráčov na jednom počítači či prostredníctvom internetu. Z nepochopiteľného dôvodu, ale v hre nenájdete zaužívaný editor máp.

6 najlepších
ZDROJ | YouTube

Shadow Tactics: Blades of the Shogun

Štúdio Mimimi Productions stojace za hrou Shadow Tactics sa nemôže pochváliť širokou paletou hier, no na druhej strane začalo veľmi dobre s budovaním mena.

6 najlepších
ZDROJ | Steam

Zaujímavá grafika nadobudajúca dojem detskej hry dokáže zaujať. Hra síce nepatrí medzi absolútnu špičku vo svojej kategórii, ale ponúka hráčom niečo iné, čo tu už dlho nebolo.

6 najlepších
ZDROJ | Steam

Vývojárom sa podarilo naozaj bravúrne spracovať prostredie historického Japonska, do ktorého sa je možné virtuálne preniesť aj vďaka japonskému dabingu postáv. Zážitok z hry môžu pokaziť len dlhšie nahrávanie na začiatkoch misií a časom vyššia náročnosť.

Heroes of Might and Magic III

Populárna značka medzi fanúšikmi fantasy sveta začala svoju púť už v roku 1995 titulom Heroes of Might and Magic: A Strategic Quest. Hneď o rok na to mali hráči možnosť si vyskúšať druhé pokračovanie, ale až rok 1999 priniesol doposiaľ podľa mnohých hráčov najlepšiu hru série.

7 najlepších
ZDROJ | Wikipedia

Tretí diel sa nemôže pochváliť úžasnou grafikou či prepracovaným režimom pre viacerých hráčov, skôr starým dobrý štýlom, ktorý už len ťažko nájdete v nových tituloch.

7 najlepších
ZDROJ | Wikipedia

Aj keď hra z 90 rokov má čaro, grafika minulého storočia už nie je príťažlivá. Preto si odporúčam pozrieť aj piaty diel so stále širokým výberom rás a možností.

Budeme radi za každý ďalší zaujímavý tip v komentároch, vďaka ktorému možno aj nám a aj ostatným čitateľom osviežite pamäť na už zabudnuté tituly.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.